save or spend

Save or spend 1/2

Save or spend 1/2

Bezuinigen of uitgeven

DJ zijn is niet een goedkope hobby. Je wilt het natuurlijk wel meteen goed doen en investeren in de juiste apparatuur. Iedere DJ droomt van een mooie pioneer DJ set met CDJ’s en DJM. Alleen de pioneer apparatuur kost klauwen met geld! Let dus even goed op waar jij geld op kunt besparen als DJ zijnde.

Alles wat je als DJ moet aanschaffen heb je in hele uiteenlopende prijsklassen. Denk aan de DJ set of DJ gear, monitoren, USB stick, koptelefoon, microfoon, bekabeling en bekisting. Dit kun je compleet kopen tussen de €500 en €10.000. Even opletten dus waar je best geld op kunt besparen zodat je geld overhoudt voor de juiste apparatuur (of een biertje op het terras).

Het eerste waar je op moet letten is de winkel waar je het aanschaft. BAX is de bekendste maar lang niet altijd meer de goedkoopste! In de jaren is BAX-shop gegroeid, begonnen als prijsvechter om alle kleine concurrentie eruit te werken. Tegenwoordig kunnen ze daarom de prijzen wat hoger houden omdat mensen ze toch wel weten te vinden. Kijk bijvoorbeeld eens bij de winkels die ik hier ook op deze pagina deel, Tonecontrol is bijvoorbeeld gegarandeerd de goedkoopste in DJ gear en bied uitstekende service voor bijvoorbeeld vervangende DJ gear.

DJ set

SPEND!

Tja, het duurste maar ook wel belangrijkste instrument voor jou als DJ. Je DJ set, sowieso dat je hier niet op moet gaan bezuinigen, daar krijg je spijt van. Dit betekent niet direct dat je de nieuwste CDJ2000 NXS2 set met DJM-V10 moet kopen hoor. Er zijn veel mogelijkheden om een goede keuze te maken voor diverse prijsklassen. Later schrijf ik hier nog meer artikelen over.

Waarom dan toch spenden? Je wilt apparatuur wat goed en direct reageert. De kleinste bewegingen zijn belangrijk bij het draaien en letterlijk draaien van je jogwheel. Niet alle merken zijn hierin even betrouwbaar of gevoelig. Hierdoor kunnen je je mixen verprutsen en kan het lastiger te bedienen zijn. Zelf vind ik Pioneer het meest degelijk. Dit doet wat het moet doen en is daar ontzettend stabiel in. Het voelt professioneel en niet zo plastic en goedkoop als andere merken. Sorry Denon, ik weet dat er mooie apparatuur is uitgekomen en jullie er ontzettend hard aan hebben gewerkt maar ik vind het nog steeds niet vergelijkbaar aanvoelen als Pioneer.

Denon en Pioneer DJ zijn daarentegen wel de twee grote merken waar je het liefst uit kiest. Een aantal kleinere merken zijn ook gevestigde namen en kunnen aan het lijstje worden toegevoegd. Waar je wel op moet letten is dat je niet een controller van de Lidl of Aliexpress kiest. Dit voldoet gewoon niet aan de eisen die jij als professioneel DJ zal moeten stellen aan je apparatuur. Daarbij zijn de gevestigde merken wel genoeg degelijk gemaakt dat ze jaren mee kunnen en even stabiel blijven werken en ondersteund blijven met nieuwe software en firmware updates.

Monitoren

SAVE!

Ik ga er hier vanuit dat je de monitoren gebruikt als feedback monitoren als je oefent met draaien. Stel je bent gevorderd producer met professionele studio dan is het een ander verhaal.

krk rokit

Wanneer jij als DJ alleen aan het oefenen met draaien en mixen op je DJ set kun je hier prima op bezuinigen. Zelf ben ik hartstikke blij met mijn monitoren van Pioneer die toen ik ze aanschafte €180 per stuk kostte. Ook heb je van KRK de ROKIT monitoren, hele bekende zijn dit. Ze staan er om bekend dat ze loeihard voor weinig geld gaan. Als je deze hebt gezien zul je ze ook echt wel herkennen van liveset video’s, plaatjes op instagram of waar dan ook. Heel veel DJ’s hebben deze monitoren en dit voldoet prima voor het oefenen of zelfs voor producties en edits maken.

Je hebt monitoren waar je duizenden euro’s per stuk voor betaald. Dit is echt niet nodig tenzij je dus een professioneel producer met zeer professionele studio bent. Dan moet je dit artikel maar even skippen en op een ander forum gaan zoeken naar jouw opties 😉

USB stick

Save!

Tot op zekere hoogste, save! Zeker op besparen. Zelf heb ik jaren met de USB 2.0 en 3.0 sticks van de action gedraaid zonder enkel probleem. Tegenwoordig raad ik aan om toch echt wel een usb 3.0 stick te kopen. Het scheelt vooral heel veel tijd met rekordbox exporteren naar je stick. Voor de meeste CDJ’s maakt het nog weinig uit want die hebben alleen maar USB 2.0 wat ook voldoende is voor de spelers.

Je hebt een aantal bekende duurdere USB sticks. Ziet er allemaal leuk en fancy uit maar qua prestaties zal het weinig uitmaken met die USB 3.0 van de action. De behuizing kan je USB print wat beter beschermen, dat zeker. En een ander ding waar je wel op moet letten is dat er geen vuil in de USB opening komt.

Een mooi voorbeeld wat dit bevestigd is onderstaande afbeelding. Tijdens een livestream van defected records waar de grote baas Simon Dunmore draait met zijn zoons Dunmore brothers zag ik dit! De grote baas zelf heeft zo’n dure goed beschermde stick van tussen de €75 en €250 terwijl zijn zoons zo’n mooi Action 3.0 USB stick hebben die ik zelf ook gebruikte van nog geen €10!

USB stick voor DJ

Let wel met één ding op. De sticks van Wish en Ali express. Daar heb je van die mooie sticks met een rekordbox logo in glas bovenop de stick. Met een lampje zie je super mooi dit logo als de stick actief is. Je kunt ze ook krijgen met je eigen logo erin. Deze sticks heb ik wel problemen mee gehad. Als je net iets teveel vraagt van de stick krijg ik tijdens het afspelen soms spontaan een error en stop het nummer. Dit kan en mag niet tijdens je set, daarom gebruik ik deze niet meer.

 

Dit artikel wordt later vervolgd met deel 2! Daarin bespreken we nog koptelefoons, microfoons, bekabeling en bekisting.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

TE KOOP

Wegens het verleggen van ambities en mooie NIEUWE PROJECTEN bied ik de website en/of domeinnamen te koop aan.


Domeinen: musicnation.nl, music-nation.nl en musicnation.be

€499


incl. website, website members, kvk bedrijfsnaam:

€999