Hoe kun je tegenwoordig nog livestreamen zonder meteen geblokt en gebant te worden door facebook, youtube en instagram. Gebruik OBS studio voor je livestream en lees de rest hier. Twitch kan ook

DJ livestream ellende

DJ livestream ellende

Ellende van de muziekherkenning

Zo lang we deels in lockdown blijven en artiesten geen fatsoenlijke optredens hebben zullen de DJ livestream sets je om de oren blijven vliegen. Een goede livestream opzetten valt niet mee want als je dit wel eens geprobeerd hebt zul je gemerkt hebben dat je er na zo’n 20 tot 30 minuten hoogstwaarschijnlijk afgegooid wordt.

Nu is net naar buiten gekomen dat zelfs Instagram de muziek gaat controleren in livestream en live video’s en op die manier net als Facebook en Youtube je zal gaan bannen na een X aantal minuten. Voorheen was het dat Instagram alleen posts controleerde op commerciële muziek content, vanaf nu gaat dat dus ook op voor verhalen.

Aan de ene kant is het logisch dat het gebeurt en aan de andere kant ontzettend vermoeiend. Hoe kun je toch op een fatsoenlijke wijze livestreamen zonder dat je er af geknikkerd wordt?

Tips voor DJ livestream

Een paar tips kan ik wel gratis meegeven. Je maakt wel even een gratis Artist accountje als bedankje toch? De rest van de tips vind je in het hoofdstuk Branding. Deze tips zijn er niet alleen om jouw livestreams te verbeteren maar ook om een paar ergenissen van mij kwijt te kunnen. Help mee de stream te verbeteren!

 • Gebruik OBS studio;
 • Gebruik de Booth out op de mixer;
 • Gebruik niet alleen de camera op je telefoon;
 • Doe geen stream zonder audio input! Dus niet alleen geluid van je telefoon!!;
 • Stream naar meerdere diensten tegelijk;
 • Neem vooraf je set op;
 • Dans een beetje op beeld, zo serieus is het allemaal ook weer niet;
 • Zet de monitoren naar jezelf, niet richting de camera;
 • Test van te voren je instelling even!;
 • Print je logo ergens in beeld.

Vooraf opnemen

Misschien wel de makkelijkste manier om dit te doen is vooraf je set opnemen. Je kunt nu ook nog de video bewerken door bijvoorbeeld een intro of outro toe te voegen aan de video. Of denk bijvoorbeeld aan je eigen logo als watermerk ergens in beeld. Of het laatste en misschien wel belangrijkste, je kunt nog even het volume van je set oppompen en luisteren of het nog goed klinkt. Allemaal kleine bijkomende voordelen. Daarbij heb je de audio dan als los bestand en kun je deze weer gemakkelijk naar mixcloud of soundcloud sturen.

Zelf heb ik wel wat livesetjes online staan op voornamelijk youtube. Ook deze heb ik vooraf opgenomen. Een enkele DJ livestream die ik heb gedaan op Facebook ben ik ook na 25 minuten afgegooid. De set op youtube heb ik vooraf opgenomen, bewerkt en geupload. Deze staat er nog steeds! Je krijgt je hele mailbox vol met copyright claims, MAAR! Youtube laat de video’s wel staan. Er worden hier en daar wat advertenties en reclames getoond waarvan de opbrengst naar de eigenaar van de muziek gaat. Helemaal prima, want ik heb wel een mooi setje online staan.

Ook kan het dat youtube de video deels in andere landen mute, oftewel het geluid er uit haalt. In andere landen kunnen andere regels gelden en kan het zijn dat de muziek niet geluisterd mag worden. Door bijvoorbeeld teksten welke in die landen niet toegestaan zijn of vanwege distributie en andere rechten vanuit het label.

Twitch

Twitch is er eigenlijk voor gamers. Het is een streaming platform voor gamers maar kan ook prima gebruikt worden om je DJ set mee de wereld in te slingeren. Je zult zien dat veel DJ’s die streamen deze dienst gebruiken. Vaak is het ook zo’n geval van iemand heeft het gebruikt en het werkte dus dan doe ik het ook op die manier. Daarom is Twitch aardig gehypt afgelopen maanden en wordt het zoveel gebruikt, dankjewel DJ’s!

Eigen hosting

Ook kun je ervoor kiezen om niet via een dienst te gaan live streamen. Als je een DJ livestream doet via een grote bekende naam als Youtube, Vimeo, Facebook of Instagram ben je afhankelijk van hun regels en bots. Als je zelf het streamen gaat doen dan is dit niet het geval. Je hebt alles in eigen hand en kunt gewoon een iframe code op je website plakken. Stuur mensen vanaf social media door naar je eigen website en hoppa!

Een mooi voorbeeld van een private streaming service is: https://flashphoner.com/. Deze streaming partij regelt alles voor je en neemt het ingewikkelde stukje voor je uit handen. Jij maakt je setup en zorgt dat alles werkt, van hun krijg je de link die je kunt gebruiken in je eigen website en om te delen.

Parallel streamen

Je kunt er ook voor kiezen om op meerdere platformen tegelijk te streamen. Als je bijvoorbeeld het programma OBS studio gebruikt (GRATIS!) kun je net als met Twitch settings met meerdere camera’s, meerdere schermen, meerdere beelden in elkaar en meerdere audio bronnen maken. Het werk perfect en het is gratis!

Als je het programma dan tegelijkertijd naar Instagram, Youtube, Facebook, je eigen website en andere services laat streamen is het de vraag waar je het langst kunt blijven streamen. Je hebt kans dat er even over je video heen gekeken wordt. Neem voor de zekerheid je set gewoon tijdens het streamen op en upload deze later nog een keer.

Onmogelijke tips

Natuurlijk zijn er manieren om er omheen te werken, maar dit maakt je set onprofessioneel of onmogelijk. Als je per se wilt gaan livestreamen als DJ op Facebook, Instagram of Youtube moet je deze tips even lezen. Hieronder wat manieren waarop jij prima je livestream kunt doen!

 • Draai onherkenbare remixen;
 • Draai royalty free music;
 • Stream de audio hartstikke overstuurd zodat het onherkenbaar wordt;
 • Draai nummers niet langer dan 59 seconden om herkenning door bot te voorkomen;
 • Start elke 20 minuten opnieuw een livestream;
 • Stream een silent disco;
 • Vraag een band om je nummers te komen spelen.

Tip!

Er zijn genoeg licht en geluid bedrijven die op het moment staan te springen om werk. Neem eens contact met ze op, veel zijn er nu aan het focussen op livestreamen en video. Dus ook een DJ livestream is geen probleem, zeker met een opslag vol materiaal kunnen ze vast wat moois voor je neerzetten. Ik weet zeker dat er veel partijen zijn die met jou willen samenwerken. Niet alleen heb je dan een ontzettend professionele setting maar ook het stukje video uit handen gegeven. Dus dat zijn minder zorgen voor jezelf.

Als je het echt goed wilt doen kost het je gewoon wat geld. Maar besef je wel dat je de verantwoordelijkheid daarmee ook bij de ander legt als er iets mis gaat en je dus ook wat mag verwachten. Zij zijn de expert en weten wat er kan en mogelijk is. Je zet jezelf meteen als een pro neer en kunt je focussen op de dingen die voor jou als DJ belangrijk zijn, het draaien!

Succes! Stuur je DJ livestreams en livesets door, gooi ze in de backstage lounge op het forum of zet ze hieronder in de reacties, leuk!

6 reacties

  1. Hee Sam,
   Thanks, bedankt voor je reactie. Dat kan heel goed wat je vraagt. Als je OBS Studio gebruikt om ‘live’ mee te gaan op Facebook, Youtube of waar dan ook kan dat heel makkelijk. Je maakt namelijk bepaalde scene’s. In deze scene zeg je wat de bron is die je wilt gebruiken. Dat kan een camera zijn als je echt live wilt gaan, maar kan ook een webpagine zijn, live je scherm streamen, een filmpje, een bepaald programma of wat dan ook. Als je in deze scene je vooraf opgenomen set als bron selecteerd is dat hetgene wat je live streamt.
   Mocht je er nog niet uitkomen, let me know!
   Groet Tommy

 1. Ik heb een vraagje. Voorheen had ik een iPhone 6s Plus icm een tulp naar mini jack kabeltje om via m telefoon live video’s en DJ setjes live op te nemen via dat kabeltje kon het geluid van mijn RX2 opgenomen worden ipv het holle geluid van mijn kamer. Dus het echte geluid van de muziek. Nu heb ik een nieuwe telefoon (iPhone 12 pro) waar die mini jack aansluiting dus niet meer opzit. Ik had dus nu een verloopstukje gekocht voor USB-C naar minijack Tulp aansluiting alleen wou ik dat gisteren uittesten of dat dan wel werkent. Maar je raad het al het werkte dus niet.
  Hij neemt het geluid van de RX 2 niet over. Terwijl dat wel het geval is bij de vorige iPhone 6s Plus. waar kan dat aan liggen en hoe kan ik dit wel voor elkaar krijgen?
  Voor de duidelijkheid. Ik wil via Of men telefoon of mn iPad de streams opnemen of live streamen

  1. Hi Ewout,
   Het is wat lastig om het helemaal voor mij te halen wat je bedoeld. Ik denk dat wat je nodig hebt twee verloopjes zijn:
   – Lightning naar 3.5mm TRRS
   – 3.5mm jack TRS naar 3.5mm jacks TRRS (bijvoorbeeld de Rode SC4)
   Wat je dan doet is eerste ervoor zorgen dat je een input hebt op je iphone of Ipad, en vervolgens met de Rode SC4 zet je het signaal wat van je mixer komt om naar de juiste draadjes in de verloopjes.
   Hoop dat je er wat aan hebt, succes! 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

TE KOOP

Wegens het verleggen van ambities en mooie NIEUWE PROJECTEN bied ik de website en/of domeinnamen te koop aan.


Domeinen: musicnation.nl, music-nation.nl en musicnation.be

€499


incl. website, website members, kvk bedrijfsnaam:

€999